Usta oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet, 27 Mart 1938’de Ankara’da, öğretmen bir anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Sanat hayatına 10 yaşında Ankara Çocuk Radyosu’nda yer alarak başlayan Tibet, Radyo Çocuk Kulübü’nde “Ayşe Abla” piyesinde başrol oynamaya başladı. Daha sonra Devlet Tiyatroları’nda çocuk rollerinde sahne aldı.
Eğitim hayatında şiir dalında çeşitli yarışmalarda Ankara birincisi olan Tibet, Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra beden eğitimi öğretmenliği yaptı. Babasının isteği üzerine hukuk fakültesini bitirip avukatlık mesleğine yöneldi. Ancak Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne girdi ve 1960 yılında mezun olduktan sonra Albert Camus’un bir oyununda rol aldı.
1961’de Ankara’nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Sahnesi’nin kuruluşunda yer alan Tibet, burada dört piyes yönetti ve 20 oyunda sahne aldı. “Karaoğlan: Altay’dan Gelen Yiğit” adlı filmle Yeşilçam’a adım atan sanatçı, 1963’te Gündüz Sencer ile evlendi ve iki çocuğu oldu.
**”Tarkan” Rolüyle Tanındı**
Dönemin popüler karakterleri arasında yer alan “Tarkan”ı canlandırarak büyük bir üne kavuşan Kartal Tibet, 1966’dan itibaren “Karaoğlan” serisiyle de dikkat çekti. “Karaoğlan: Baybora’nın Oğlu”, “Karaoğlan: Camoka’nın İntikamı” gibi filmlerde başrol oynadı. 1969’da “Tarkan” karakterinin sinema uyarlamasında yer aldı ve ardından birçok Tarkan filmi çekti.
Tibet, “Sancakbeyi Murad”, “Bir Osmanlı Savaşçısı” gibi yapımlarda da rol aldı. Ayrıca “Sarmaşık Gülleri” ve “Boş Çerçeve” gibi melodramlarda başrol üstlendi.
**20’den Fazla Kemal Sunal Filmi Yönetti**
1977’de “Tosun Paşa” filminde yönetmenlik kariyerine adım atan Tibet, Kemal Sunal’ın başrolünde olduğu 20’den fazla filme imza attı. Toplamda 56 yapım yöneten sanatçı, yönetmenlik anlayışını “Hikayenin doğru olması” şeklinde tanımladı. Genellikle toplumsal sorunlara odaklanan filmler yönetti.
1990’larda “Süper Baba”, “Yasemince” gibi popüler dizilerin yönetmenliğini üstlenen Tibet, 2000’li yıllarda “Hababam Sınıf Merhaba” ve “Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu” gibi filmleri yeniden canlandırdı. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ve “Yıldırım Önal Anı Ödülü” gibi ödüller aldı.
Kartal Tibet, “Gol Kralı”, “Davaro”, “Çarıklı Milyoner” gibi birçok filmde hem senarist hem de yönetmen olarak görev yaptı. Sanat hayatı boyunca pek çok unutulmaz yapımda yer aldı ve Türk sinemasının önemli isimlerinden biri haline geldi.
Source: ntv.com.tr