Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonları (OTMİ) ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Bakan Uraloğlu, bu sistemlerin yıl sonunda devreye alınmasının planlandığını belirtti. OTMİ sayesinde trenler hareket halindeyken bile demiryolu araçlarının muayenesi, mevcut muayene istasyonlarından daha gelişmiş bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Bu sayede araçlardaki olası kusurlar, büyük kayıplara yol açmadan tespit edilebilecek.
Bakan Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) iş birliği ile geliştirilen OTMİ sistemlerinin, trenlerin tekerleklerinde oluşabilecek çatlak, kırık, fren sistemi hataları ve olağan dışı ısınmalar gibi sorunları önceden belirleyebileceğini ifade etti. OTMİ’lerin demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirileceğini vurgulayan Uraloğlu, bu sistemlerin yerli ve milli imkanlarla geliştirildiğini ve trenlerin hareket halindeyken otonom olarak muayene edilebileceğini söyledi.
Uraloğlu, demiryollarında dijitalleşme ve akıllı sistemler alanındaki dönüşümün önemli projelerinden biri olan OTMİ’nin, uluslararası standartlara uygun, güvenli ve konforlu yolcu ve yük taşımacılığına olanak sağlayacağını belirtti. Daha önce insan eliyle yapılan kontrollerin, OTMİ sayesinde tamamen elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar ile gerçekleştirilebileceğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, OTMİ sistemlerinin bakım ve onarımda dışa bağımlılığı azaltarak işletme maliyetlerini düşüreceğini vurguladı. Projenin 2021 yılında imzalanan protokolle başladığını hatırlatan Uraloğlu, Köseköy İstasyonu’nda devam eden çalışmalara değindi. Bu yıl sonuna kadar, Fren Sabo, Fren Balata, Disk Asıntı ve Aks Rulman Sıcaklık Ölçüm Sistemleri’nin devreye alınmasının planlandığını belirtti.
Geliştirilen sistemlerin, Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon projeleri arasında öncelikli projelerden biri olduğunu kaydeden Uraloğlu, OTMİ ile toplanan verilerin akıllı algoritmalarla analiz edilerek anomali tespiti yapılabileceğini söyledi. Ayrıca, bu verilerin Ankara’da kurulacak bir izleme merkezinden takip edileceği ve olası raydan çıkmaların önüne geçileceği ifade edildi.
Son olarak, OTMİ kurulumunda hat kapasitesinin dikkate alınacağını belirten Uraloğlu, mevcut hatlara kurulacak istasyonlarda lokasyon özelliklerinin göz önünde bulundurulacağını vurguladı.