Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak, deprem sonrası Malatya’nın hızla yeniden inşa edilmesi için yerinde dönüşüm projelerine sağlanan desteğin, artan maliyetler ve ekonomik zorluklar göz önünde bulundurularak TEFE-TÜFE oranında artırılması gerektiğini belirtti.
Başkan Şarlak, Malatya’nın yeniden inşasında birden fazla merkeze odaklanmanın önemine vurgu yaparak, “Ticari hayatın bir an önce 21 metrekarelik alanlardan kurtarılması ve esnaflarımızın yeni iş yerlerine geçmesi gerekiyor. Sürecin uzaması, esnafın direncini olumsuz etkileyebilir. Depremin en çok yıkıma yol açtığı Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman’da devletimiz, yaraları sarmak için tüm gücüyle çalışıyor. İnsanlarımızın bir an önce evlerine dönmesi için konutlar inşa edilirken, esnaf için de işletmeler oluşturulmakta. Biz de ASKON olarak 6 Şubat’tan itibaren hem devletimizin hem de milletimizin yanında olacağımızı taahhüt ediyoruz” dedi.
Şarlak, “ASKON olarak devletimizin ekonomik gücüne ve depremin yaralarını sarmaya olan kabiliyetine inanıyoruz. Umut ediyoruz ki rezerv alan için sağlanan 1,5 milyon TL’lik hibe ve kredinin, artan maliyetler ve ekonomik sıkıntılar karşısında en az yüzde 60 oranında, yani TEFE-TÜFE seviyesinde artırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Ayrıca, kalifiye eleman eksikliğinin Malatya için önemli bir sorun olduğunu belirten Başkan Mustafa Şarlak, 31 Aralık 2024’te sona erecek olan 6. Bölge Teşvik Destek süresinin, son güne bırakılmadan uzatılması gerektiğini ifade etti.