Türkiye’nin önde gelen hava aracı üreticileri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Baykar, dünya genelindeki en büyük 50 havacılık şirketi arasında yer aldı.
Havacılık sektörüne yönelik uluslararası yayın organı FlightGlobal tarafından Counterpoint Market Intelligence aracılığıyla hazırlanan 2023 yılına ait raporda, sektördeki en büyük 100 şirket sıralandı. Bu listenin oluşturulmasında, şirketlerin yıllık raporları ve kamuya açık belgelerden elde edilen veriler kullanıldı. Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörlerden biri olan sivil havacılık, önemli bir toparlanma süreci geçirirken, Boeing ve Airbus gibi büyük oyuncular tekrar listenin zirvesine yerleşti. Boeing, 77 milyar 794 milyon dolarlık satış geliriyle birinci sırada, Airbus ise 70 milyar 829 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. Savunma sanayisine yönelik havacılık çözümleri sunan RTX, 68 milyar 920 milyon dolarla üçüncü, Lockheed Martin 67 milyar 571 milyon dolarla dördüncü, Northrop Grumman ise 39 milyar 290 milyon dolarla beşinci sırada bulunuyor. Listenin geri kalanında GE Aerospace, Safran, L3Harris, Leonardo ve BAE Systems gibi önemli şirketler de yer aldı.
**TÜRK ŞİRKETLERİNİN BAŞARISININ KAYNAĞI**
2023 yılına ait en büyük 100 havacılık şirketi listesinde Türkiye’den iki firma bulunuyor. TUSAŞ, 38. sırada yer alırken, Baykar ise 49. sırada kendine yer buldu. TUSAŞ, ANKA, AKSUNGUR, ATAK, T70, HÜRKUŞ ve GÖKBEY gibi platformları hem yurt içinde hem de yurt dışında kullanıcılara sunmakta. Ayrıca, ANKA III, HÜRJET ve Milli Muharip Uçak KAAN gibi yeni hava platformlarının geliştirilmesine devam ediyor. 2023 yılında 2 milyar 674 milyon dolarlık satış rakamına ulaşan TUSAŞ, havacılık sanayisindeki ilk 50 şirket arasında yer almayı başardı. Şirketin AR-GE yatırımları ve yüksek teknolojili çözümleri, rekabet gücünü artırırken, dost ülkelere yapılan ihracatlar ve sivil havacılık şirketlerine yapılan yapısal ürün teslimatları da gelirlerini ve uluslararası alandaki konumunu güçlendirdi.
Baykar ise 1 milyar 805 milyon dolarlık satış geliriyle listeye güçlü bir giriş yaptı. Bayraktar TB2, en fazla ülkeye ihraç edilen silahlı insansız hava aracı unvanına sahipken, 2023 yılında Bayraktar AKINCI TİHA ile bu başarıyı pekiştirdi. Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisindeki ihracat lideri oldu. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, mevcut sözleşmelerinin yüzde 97,5’ini ihracata yönelik olarak gerçekleştirdi. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI için 35 ülkeyle ihracat anlaşması yapan Baykar, bu gelirlerle Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA platformlarını geliştirmeye devam ediyor.