1. Anasayfa
  2. Haberler

Türksat 6A uydusu ne zaman, saat kaçta fırlatılacak? (Türksat 6A uydusu özellikleri)

Türksat 6A uydusu ne zaman, saat kaçta fırlatılacak? (Türksat 6A uydusu özellikleri)
0

Türksat 6A uydusu ne zaman, saat kaçta fırlatılacak? (Türksat 6A uydusu özellikleri)

Türksat 6A uydusunun uzaya fırlatılacağı belli oldu. Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya gönderileceği tarihi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu duyurdu. Türksat uydularıyla halen 3,5 milyar nüfusa ulaşılırken Türksat 6A ile bu sayının 5 milyarın üzerine çıkması ve yapılacak anlaşmalarla hizmet sağlanan televizyon kuruluşu sayının artması bekleniyor. Peki,Türksat 6A uydusu ne zaman, saat kaçta fırlatılacak?

resim yükle
Türksat 6A uydusu ile ilgili beklenen açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’dan geldi. Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı, Türkiye saatiyle 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya göndereceklerini bildirdi.
Uraloğlu, Türksat 6A’nın uzaya gönderileceği tarihe ilişkin yazılı açıklama yaptı.Uydunun, SpaceX tarafından Falcon 9 roketiyle uzaya gönderileceğini anımsatan Uraloğlu, “Türksat 6A uydumuz, ABD Florida’da bulunan SpaceX’e ait Cape Canaveral’daki fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle ABD yerel saatiyle 8 Temmuz saat 17.20’de, Türkiye saatiyle 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya gönderilecek. Uydunun fırlatma anını referans alırsak, bu andan itibaren yaklaşık yarım saat sonra Türksat 6A uydusunun roketten ayrılması gerçekleşecek.” ifadesini kullandı.
Uraloğlu, uydunun roketten ayrılması sonrasında da SpaceX’in tüm süreci kontrol altında tutacağına işaret ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:”Fırlatma sürecinin başarılı şekilde tamamlanması ve uydunun roketten ayrılması sonrasında yaklaşık 70’inci dakikada Türksat 6A uydumuzdan ilk sinyalin alınmasını bekliyoruz. Uydunun ayrılma anından sonra sinyalin alınmasıyla, fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı gerçekleştiğini söyleyebileceğiz. Bu nedenle bu ilk sinyalin alınması büyük önem taşıyor. Fırlatmanın ardından Türksat 6A, kimyasal itki sistemiyle yola çıkacak. Yerli ve milli olarak üretilen Türksat 6A uydumuzun başarıyla uzaya gönderilmesi sonrasında istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek ve 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine doğru uzay yolculuğu başlayacak. Yolculuğun tamamlanmasıyla uydumuzun yörünge testlerine başlaması öngörülüyor. Uydunun, yörüngeye ulaşmasına müteakip en az 1 ay sürecek testlerin ardından da Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçmesini planlıyoruz.”
Mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A’nın, Türkiye’nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağına dikkati çeken Uraloğlu, uydunun 1 aylık yolculuğunun ardından dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacağını aktardı.
Uraloğlu, Türksat 6A’nın 8,4 kilovat güce sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:”Türksat 6A uydusu bir yer sabit haberleşme uydusu olarak TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Türksat, 6 aktif haberleşme uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak.”
7,5 kilovat güce sahip olacak yerli ve milli haberleşme uydusu, 20 aktarıcıya sahip olacak. Türksat 6A uydusu Ku Bantta hizmet verecek ve daha önceki Türksat uydularıyla kapsanamayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyada da hizmet sunacak.
RF Giriş Frekans Bandı : 17300 – 18350 MHzRF Çıkış Frekans Bandı : 11700 – 12750 MHzGüç Tüketimi : 12 WÖmür : 15 yılGüvenilirlik : 300 FIT @ 35°C

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

© Copyright 2020 Pandermos Bilişim Ltd. Tüm Hakları Saklıdır

Yazarın Profili
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir