Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Balkır Demirkan, trafiğe kayıtlı elektrikli araçların tamamının zorunlu trafik sigortası bulunduğunu, ancak kasko poliçesi tercih edenlerin oranının yüzde 80 olduğunu belirtti.
Elektrikli araçların sayısı her geçen gün artıyor. Bu araçların kasko ve trafik sigortası durumunu değerlendiren Demirkan, yeni çıkan modeller ve kullanıcı ilgisine paralel olarak penetrasyonun arttığını ifade etti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) elektrikli araçların zorunlu trafik poliçesine uyguladığı yüzde 10’luk indirimin bilinirliğin artması yönünde fayda sağladığını ancak poliçe artışına katkı sunmadığını belirtti.
Demirkan, son dönemlerde motosiklet sınıfına giren ancak kapısı ve direksiyonu olan elektrikli araçların satışının arttığını ve şehir içi trafiğe çıktığını belirtti. Bu araçların SEDDK tarafından zorunlu trafik sigortası kapsamı içerisinde yer almasının ve bu araçlara yüzde 10’luk indirim uygulamasının daha fazla fayda sağlayacağını düşündüklerini ifade etti.
Elektrikli araçların kaza yapma sıklığı ve hasar maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle bu yıl poliçe fiyatlarının arttığını dile getiren Demirkan, elektrikli araç sahiplerinin yüzde 80’inin kasko poliçesini geçen yıla göre daha yüksek fiyatlara rağmen yaptıklarını belirtti.
Demirkan, Türkiye’de olduğu gibi dünyada da elektrikli ve otonom araçların sorumluluğu konusunda çeşitli hukuki tartışmalar olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’nde bu konuda bazı direktifler ve düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Türk sigorta sektörünün dünyada olduğu gibi oto sigortalarının dinamo etkisi ile gelişimini sürdürdüğünü ifade eden Demirkan, yeni nesil teknolojilerin elektrikli araçlara hızlı entegre edildiğini ve Türkiye’de oto sigortacılığın kendine özgü düzenlemeleri olan, ürün, içerik, hizmet ve hasar yönetiminde dünyadaki birçok gelişmiş ülke uygulamalarının öncüsü olduğunu belirtti.