ABD Başkanı Donald Trump, gümrük vergileriyle ilgili kapsamlı bir araştırma yapılması için talimat verdi. Trump, Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamalarının bir tarife olarak değerlendirileceğini duyurdu. Bu çalışmaların 1 Nisan’a kadar tamamlanması hedefleniyor.
Trump, mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergileri uygulama planını içeren bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Bu kararın ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin ticari ilişkilerinde karşılıklı olmayan düzenlemelere karşı kapsamlı bir plan geliştirilmesi talimatını verdiğini belirtti. Ticarette adaleti sağlamak amacıyla karşılıklı tarife uygulamaya karar verdiğini ifade eden Trump, “Ülkeler ABD’ye ne uygularsa, biz de onu uygulayacağız.” dedi.
KDV sistemini kullanan ülkeleri ele alacaklarını vurgulayan Trump, bu sistemin tarifeden daha “cezalandırıcı” olduğunu savundu. “KDV, bir tarife olarak değerlendirilecektir.” şeklinde konuştu.
Trump, diğer ülkelerin ABD’ye karşı gümrük vergilerini azaltmaları veya kaldırmaları gerektiğini belirterek, ABD’de üretilen ürünler için tarife uygulanmayacağını açıkladı. “Birçok şirket, ürünlerini ABD’de üretmek için geri dönecek, çünkü gümrük vergisi olmayacak.” dedi.
Çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan yüzde 25 oranındaki gümrük vergisinin bu planın üzerinde olacağını belirten Trump, otomobiller, çipler ve ilaçlar için tarifelerin de bu planın ötesinde olacağını aktardı. Fiyatların artıp artmayacağına dair sorulara yanıt veren Trump, istihdamın artacağını düşündüğünü, fiyatların kısa vadede bir miktar yükselebileceğini ancak sonrasında düşeceğini ifade etti. Ayrıca, faiz oranlarının da zamanla düşeceğini vurguladı.
ABD Ticaret Bakan Adayı Lutnick, karşılıklı tarifeler konusunda her ülkeyi ayrı ayrı inceleyeceklerini ve çalışmalarını 1 Nisan’a kadar tamamlamayı planladıklarını belirtti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise mütekabiliyet eksikliğinin ABD’nin “büyük ve kalıcı” ticaret açığının bir nedeni olduğu ifade edildi. 1975’ten bu yana her yıl ticarette açık veren ABD’nin, 2024’te mal ticaretindeki açığının 1 trilyon doları aşacağı kaydedildi. Ayrıca, dijital hizmet vergisi gibi karşılıklı olmayan vergilerin ABD’li şirketlere yılda 2 milyar dolardan fazla maliyet getirdiği belirtildi.