Suriye’yi 13 Yıldır Sarsan İç Savaşın Etkileri
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Suriye’yi 13 Yıldır Sarsan İç Savaşın Etkileri

0

Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından, ülkenin ekonomik durumu ve geleceği önemli bir tartışma konusu haline geldi. Ticaret Bakanlığı’nın Ekim 2024 tarihli raporuna göre, Suriye’nin en fazla ticaret yaptığı ülke Türkiye olarak öne çıkıyor. 2023 yılında Suriye, ihracatının yüzde 56’sını Türkiye’ye gerçekleştirdi. İthalat oranı ise yüzde 60’a kadar yükseldi.

İki ülke arasında yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluştu. Türkiye’den Suriye’ye ihraç edilen ürünler arasında mineral yakıtlar, yağlar, plastik, gıda sanayi kalıntıları, hayvan yemleri, hayvansal ve bitkisel yağlar ile değirmencilik ürünleri yer alıyor.

Türkiye’nin Suriye’den ithal ettiği ürünlerde ise en büyük payı hayvansal ve bitkisel yağlar alırken, pamuk ikinci sırada yer alıyor. 2011 yılında başlayan iç savaş, Suriye ekonomisine büyük bir darbe vurdu; iç savaş öncesi 29 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, 2023’te 4 milyar dolara geriledi.

Suriye’nin temel gelir kaynakları arasında petrol, dış yardımlar, yurtdışında çalışan Suriyeli işçilerin döviz gelirleri ve tarım bulunuyor. Petrol ihracatı, bütçe gelirinin yarısını oluştururken, petrol sanayi Deyrizor çevresi, Halep ve Banyas’ta yoğunlaşmış durumda. Ülkenin kuzeyinde ve Halep-Şam hattında üretilen tarımsal ürünlerin büyük bir kısmı iç piyasada tüketiliyor.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

© Copyright 2020 Pandermos Bilişim Ltd. Tüm Hakları Saklıdır

Yazarın Profili
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.