Merkez Bankası, politika faizini beklentilere uygun olarak 250 baz puan indirerek yüzde 42,5 seviyesine çekti. TCMB, öncü verilerin enflasyonda bir düşüşü desteklediğini belirterek, sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini vurguladı.
Mart ayında gerçekleştirilen toplantıda, Merkez Bankası politika faizini yüzde 45’ten yüzde 42,5’e indirdi. Piyasalarda da bu oranda bir indirim bekleniyordu. Böylece TCMB, üst üste üçüncü toplantısında da faiz indirimine gitmiş oldu.
Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu metninde, “Enflasyonun ana eğilimi, ocak ayındaki artışın ardından şubat ayında gerilemiştir. Bu dönemde temel mal enflasyonu düşük seyrini korurken, hizmet enflasyonu ise ocak ayındaki artışın ardından yavaşlamıştır” ifadeleri yer aldı. Yurt içi talep, dördüncü çeyrekte beklenenden yüksek olsa da enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyretmiştir. Öncü veriler, bu olumlu görünümün yılın ilk çeyreğinde de devam ettiğini göstermektedir.
Para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları ile iç talep üzerindeki etkileri dikkatle izlenmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme göstermekte, ancak dezenflasyon süreci açısından risk unsurları devam etmektedir.
Merkez Bankası, sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini ve bu sayede yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlanacağını belirtti. Maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkılar sunacağı ifade edildi. Enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği vurgulandı.
Kurul, politika faizini enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilim ve beklentileri göz önünde bulundurarak belirleyecek ve enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarını etkili bir şekilde kullanacaktır.
Son dönemdeki kredi büyümesi gelişmeleri dikkate alınarak, makro finansal istikrarı korumak ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla ek adımlar atılmıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları dikkatle izlenmeye devam edilecek ve sterilizasyon araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacak ve kararlar öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacaktır.