Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, üniversite yerleşkesindeki 4 Eylül Kültür Merkezi’nde bir müze kurdu. Bu müzede, jeolojik örneklerden fosil örneklerine, bitki örneklerinden sulak ve kara ekosistemlerinin temsilcilerine kadar birçok materyal sergileniyor. Müzede ağırlıklı olarak Sivas yöresine ait örnekler yer alırken, Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve yurtdışından getirilen fosiller de dikkat çekiyor. Tabiat Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem, müzenin Şubat 2022’de ziyarete açıldığını ve yaklaşık 1000 metrekarelik bir alana kurulduğunu belirtti. Erdem, müzenin hem Sivas’ın hem de Türkiye’nin doğasına dair örnekler barındırdığını ifade etti.
Erdem, Sivas’ın maden kenti olduğunu vurgulayarak, burada çıkarılan madenlere ait örneklerin sergilendiğini, çeşitli minerallere dair sergi alanları, madenler, kayaçlar ve geçmişte yaşamış canlıların fosillerine ait değerli materyallerin bulunduğunu söyledi. Ayrıca günümüz doğasının bitkilerine ve hayvanlarına ait köşeler de oluşturduklarını ekledi.
Erdem, müzenin “özel müze” statüsü almak için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduklarını ve 2022 Temmuz ayında bu statüyü aldıklarını belirtti. Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin arka planda bulunduğunu ifade eden Erdem, bilimsel altyapıyı sağlayan ve araştırma merkezi olan tek “özel müze” olduklarını vurguladı. Tabiat tarihi müzelerinin eğitim ve araştırma konusundaki önemine dikkat çeken Erdem, müze açıldıktan sonra yoğun eğitim faaliyetleri yürüttüklerini, öğrencilerin teorik bilgilerini müzede uygulamalı olarak pekiştirdiklerini söyledi.
Müzede en fazla ilgi gören bölümün fosil köşesi olduğunu aktaran Erdem, 9-10 milyon yıl önce Sivas’ta yaşamış bir file ait fosil kemiklerinin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Ayrıca, Sivas çevresinde bulunan deniz kestanesi ve deniz yıldızı fosilleri ile 540 milyon yıl önce yaşamış bir hamam böceğine ait fosilin de ziyaretçilerin ilgisini çektiğini ifade etti. Balık fosillerinin de dikkat çeken örnekler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
Source: ntv.com.tr