Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayide karbonsuzlaşma yatırımları için 5 milyar dolarlık finansmanın önemli bir adım olduğunu belirtti. Kacır, sanayiye yönelik yeni teşvik enstrümanlarının hayata geçirileceğini duyurdu.
Kacır, Konya Sanayi Odası’nın 50. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyanın en büyük 11. ekonomisi haline geldiğini ifade etti. Türkiye’nin demir çelik üretiminde Avrupa’da lider ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Kacır, Türk sanayisinin katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm ile güçlendirileceğini söyledi. Yüksek verimli ve sürdürülebilir bir üretim anlayışının stratejik hedeflerin öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.
Yüksek teknoloji yatırımları için “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı”nı devreye aldıklarını aktaran Kacır, makine, mobilite, sağlık, kimya ürünleri ve dijital dönüşüm alanlarında 102 milyar liralık yatırımı harekete geçirdiklerini ifade etti. Ayrıca, sanayinin sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünü destekleyecek yeni projelerin de hızla hayata geçirileceğini belirtti.
Kacır, Dünya Bankası ile yürütülen projeler kapsamında 700 milyon doların üzerinde finansmanın sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji girişimlerine sunulduğunu açıkladı. Ayrıca, sanayinin karbonsuzlaşma yatırımları için 2030 yılına kadar 5 milyar dolar finansman sağlamayı hedefleyen ortak bir beyanname imzaladıklarını söyledi.
Konya’daki organize sanayi bölgesi sayısını 8’den 12’ye çıkardıklarını ve istihdamın 9 binden 81 bin 290’a yükseldiğini belirten Kacır, şehrin gelişimi için 2 teknopark, 22 Ar-Ge merkezi ve 1 tasarım merkezi kazandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, 5 bin 496 teşvik belgesi düzenleyerek 405 milyar lira sabit yatırım ve 88 binden fazla istihdam sağladıklarını vurguladı.
Etkinliğe Bakan Kacır’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya Valisi İbrahim Akın, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve diğer yetkililer katıldı. Programda bazı sanayicilere teşekkür plaketi verildi.