Sahte Dolar Krizi: Fırsatçılar için Altın Fırsat! Komisyonla Ucuza Bozuyorlar
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Sahte Dolar Krizi: Fırsatçılar için Altın Fırsat! Komisyonla Ucuza Bozuyorlar

0

**Sahte Dolar Krizi: Fırsatçılar Harekete Geçti!**

Yurt dışında basılan sahte dolarların Türkiye pazarına girmesi, döviz piyasalarında büyük bir karmaşaya yol açtı. 50 ve 100 dolarlık banknotların, bankamatik ve para sayma makinelerinden geçebildiği bildirildi. Bu durum üzerine bankalar ve döviz büroları dolar alımlarını durdurdu. Sahte dolar krizi, fırsatçıların da iştahını kabarttı; bazı döviz bürolarının dolar bozdurmak için komisyon talep ettiği iddia edildi. Düşük fiyattan dolar almak isteyenler ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili bir soruşturma başlattı. Bankalar, ATM ve para sayma makinelerini güncellemeye başladı. Uzmanlar, vatandaşların mağdur olmaması için çeşitli önerilerde bulundu. İşte sahte döviz krizine dair tüm detaylar…

Piyasaları sarsan sahte döviz krizi derinleşiyor. İstanbul, Antalya ve Gaziantep’in ardından Adana’da da 50 ve 100 dolarlık döviz işlemlerine ara verildi. Kapalıçarşı ve birçok şehirde döviz büroları, banknotlarla ilgili uyarı broşürleri dağıttı.

Sahte paraların ATM ve para sayma makineleri tarafından tespit edilemediği belirtiliyor. Esnaf, elle kontrol yaparak sahte dolarları tespit etmeye çalıştı. Bankalar, mevcut para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin güncellemelerine başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sahte para basımı ve dağıtımı konularında soruşturma başlattı.

Sahte dolar krizi, fırsatçıları da harekete geçirdi. Bazı döviz bürolarının 50 ve 100 doları bozdurmak için 5 ila 10 dolar arasında ek ücret talep ettiği öne sürüldü. Bankaların alımları durdurmasıyla birlikte karaborsa oluştu. Beyaz dolar olarak bilinen eski basım 50 ve 100 dolarlık banknotlar için yüzde 10’a varan komisyonlar talep edilmeye başlandı. Bazı döviz bürolarının doları daha ucuza bozdurmaya çalıştığı iddia ediliyor; güncel dolar fiyatı 34,70 lira iken, bazıları 25 liraya bozdurmak istiyor.

Uzmanlar, vatandaşların dolar alımlarını bankalar üzerinden yapmalarını öneriyor. Ayrıca döviz ödemeli kart kullanımı tavsiye ediliyor. Bankadan nakit döviz alımlarında, ilgili dövizin fotokopilerinin çekilmesi ve banka kaşesi ile teslim alındığının belgelenmesi öneriliyor. Döviz bürolarında ise makbuz üzerine alınan paraların seri numaralarının yazılması, mağduriyetleri önleyeceği ifade ediliyor.

Merkez Bankası, sahteciliğe karşı adli mercilerle işbirliği yaptığını ve gerekli yönlendirmeleri sağladığını açıkladı. Türkiye Bankalar Birliği, para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrollerinin yapıldığını duyurdu.

Sahte dolar banknotlarının Güneydoğu ve Bulgaristan sınırından kaçak yollarla Türkiye’ye sokulduğu iddia ediliyor. İlk işlemler Antalya, İzmir, Gaziantep ve İstanbul gibi turistik bölgelerde gerçekleştirildi.

Antalya’da bir kişinin büyük miktarda sahte dolar ile kripto para alımı yapmaya çalıştığı öğrenildi. Bu olay, sahte dolarlara dair kaydedilen ilk büyük vakalardan biri olarak dikkat çekiyor. Gaziantep’teki bir döviz bürosunda para sayma makinesinin güncellenmediği için sahte dolarlar tespit edilemedi.

Piyasaya sürülen sahte dolarların toplamda 600 milyon doları bulabileceği tahmin ediliyor; bazı kaynaklar ise bu meblağın 1 milyar doları aşabileceğini öne sürüyor.

Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Başkanı Methi Şeren, sahte dolar iddialarının abartıldığını ve panik havası yaratıldığını belirtti. Bir hafta içinde Türkiye genelinde sadece 2 sahte banknotun ele geçirildiğini ifade eden Şeren, piyasada sahte bin dolar dahi bulunmadığını vurguladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü,

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

© Copyright 2020 Pandermos Bilişim Ltd. Tüm Hakları Saklıdır

Yazarın Profili
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.