Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarından gelen ihtiyatlı duruş sinyalleri ile karışık bir seyir izleniyor. Bugün, özellikle ABD’de açıklanacak büyüme verileri üzerinde yoğun bir ilgi var. Son dönemde artan jeopolitik riskler ve merkez bankalarının faiz indirimlerine dair fiyatlamalar, piyasalarda belirsizlik yaratıyor.
Donald Trump’ın başkanlık kabinesinin şekillenmesi, siyasi belirsizlikleri bir nebze azaltırken, Trump’ın politikaları ile Fed’in enflasyonla mücadelesindeki olası uyumsuzluklar yatırımcıları endişelendirmeye devam ediyor. Fed’in 6-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantının tutanakları, para politikasında ihtiyatlı bir yaklaşımın süreceğini ve faiz indirimlerinin veri odaklı bir şekilde kademeli olarak yapılacağını ortaya koydu.
Tutanaklarda, “Verilerin beklendiği gibi gelmesi ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru düşmesi durumunda, zamanla daha nötr bir politika duruşuna geçişin uygun olacağı” belirtildi. Ayrıca, enflasyonun yüksek kalması durumunda faiz indirimlerinin durabileceği, ekonomik faaliyetlerin zayıflaması halinde ise gevşemenin hızlanabileceği ifade edildi.
ABD’de tüketici güven endeksi son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen beklentileri karşılayamadı. Yeni konut alımları da 610 binle öngörüleri aşamadı. Para piyasalarında, Fed’in Aralık ayında faiz indirimine gitme olasılığı güçlendi.
Diğer yandan, İsrail hükümeti Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı. Başbakan Netanyahu, ateşkesin süresinin sahadaki gelişmelere bağlı olacağını ve Hizbullah’ın anlaşmayı ihlal etmesi durumunda karşılık verileceğini belirtti. Bu gelişmelerin jeopolitik risklerin azalmasına katkı sağlayabileceği düşünülüyor.
Emtia piyasasında, altının ons fiyatı hafta başındaki düşüşün ardından 2,642 dolara yükseldi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,29 seviyesinde bulunuyor. Kripto para piyasasında, seçim sonuçlarının ardından Bitcoin yaklaşık yüzde 10 değer kaybederek 92,900 dolardan işlem görüyor.
Dolar endeksi yüzde 0,1 düşüşle 106,9 seviyelerinde kalırken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,2 artışla 72,3 dolara yükseldi. Trump’ın tarife açıklamaları sonrası otomobil üreticisi Ford ve General Motors’un hisseleri düştü.
New York Borsası’nda S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri sırasıyla yüzde 0,6, yüzde 0,6 ve yüzde 0,3 artış gösterdi. Avrupa borsaları ise Trump’ın yeni gümrük vergisi planları sonrası geriledi. Deutsche Bank araştırmacıları, bu vergilerin ABD’nin ticaretinin önemli bir kısmını kapsayacağını ve etkilerinin büyük olabileceğini öngördü.
İngiltere Merkez Bankası’nın daha gevşek bir mali politika izlemesi bekleniyor. S&P Global Ratings, İngiltere’nin büyümesinin 2025’te yüzde 1,5’e yükseleceğini tahmin ediyor. Bu gelişmelerle birlikte, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,6, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,9 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,8 geriledi.
Asya piyasalarında da Trump’ın tarife açıklamalarının etkileri izleniyor. Çin’in sanayi şirketlerinin karları Ekim ayında iyileşme gösterdi ve yıllık bazda düşüş daraldı. Yeni Zelanda Merkez Bankası ise durgun ekonomiyi canlandırmak için politika faizini 50 baz puan indirdi ve gelecekte daha fazla kesinti olabileceğinin sinyalini verdi.