Merkez Bankası: Gıda Fiyatları Enflasyonu Etkileyecek
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Merkez Bankası: Gıda Fiyatları Enflasyonu Etkileyecek

0

Merkez Bankası, kasım ayında enflasyon üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin belirgin olacağını açıkladı. Özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarının bu etkide önemli rol oynadığı vurgulandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), maliye politikasındaki artan eşgüdümün dezenflasyon sürecine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Geçen hafta politika faizini sekizinci kez sabit tutan TCMB, toplantının özetini yayımladı. Açıklamada, “Öncü göstergeler, kasım ayında da tüketici enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin öne çıkacağına işaret etmektedir” denildi. Raporda, gıda dışı aylık tüketici enflasyonunda daha olumlu bir seyir gözlemlendiği, ancak işlenmemiş gıda enflasyonunun geçici arz koşullarına bağlı olarak yüksek seyrini sürdürdüğü ifade edildi.

Kasım ayında temel mal grubunda sınırlı bir fiyat artışı yaşandığı, hizmet grubunda ise önceki ayda görülen ılımlı fiyat artışlarının devam ettiği belirtildi. Para politikasındaki kararlı duruş, iç talepteki dengelenme, Türk Lirası’ndaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme, aylık enflasyonun ana eğilimini düşürerek dezenflasyon sürecini destekleyecek. Ayrıca, maliye politikasındaki artan eşgüdüm de bu sürece katkı sağlayacak.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği ifade edildi. Politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri dikkate alınarak belirlenecek. Enflasyonda kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı kaydedildi.

Anket verileri, imalat sanayi firmalarının geleceğe yönelik istihdam beklentilerinin zayıf olduğunu gösterdi. Son çeyrek göstergeleri, iç talebin yavaşlamaya devam ettiğini ortaya koydu. Temel mal enflasyonu düşük kalırken, hizmet enflasyonunda iyileşme sinyalleri belirginleşti. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi gösterse de, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ediyor.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

© Copyright 2020 Pandermos Bilişim Ltd. Tüm Hakları Saklıdır

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.