1. Anasayfa
  2. Haberler

Maliye, Özel Yat ve Tekne Satışlarını Çapraz Kontrol Altına Aldı – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Maliye, Özel Yat ve Tekne Satışlarını Çapraz Kontrol Altına Aldı – Son Dakika Ekonomi Haberleri
0

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden ve lüks tüketim yapan ancak buna uygun vergi ödemeyen mükellefleri dikkatle izliyor.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde, turizm bölgelerindeki lüks harcamalar üzerinde yoğunlaşan Gelir İdaresi, özel yat ve tekne satışlarını da inceleme altına aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan elde edilen verilerle uluslararası bilgi değişimi kapsamında toplanan bilgiler, Gelir İdaresi’nin kendi verileriyle karşılaştırıldı. 2021-2023 yılları arasında yapılan satışların büyük bir kısmında önemli vergi kayıpları tespit edildi. Riskli mükelleflere odaklanan Başkanlık, bu üç yıl içinde 45 binden fazla özel tekne ve yat satışı gerçekleştiğini belirtti.

Başkanlık, lüks taşıtların sigorta verileri ve kasko değerlerini de inceleyerek, bu analizler ve saha çalışmaları sonucunda satışların gerçek bedellerinin beyanlara yansımadığını ortaya koydu.

Analizlerde, 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin özel tekne ve yat satışlarında beyan edilen satış bedeli ile gerçek satış fiyatı arasında büyük farklar bulundu. Bu mükelleflerin para transferleri de incelenirken, ilk tespitlere göre 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat belirlendi.

Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar değer artışı kazancı olarak değerlendiriliyor. Yat ve tekneleri aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde satanların alış maliyetleri ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden vergilendirme yapılıyor. Eğer bu satışlar ticari kazanç olarak kabul edilirse, hem gelir veya kurumlar vergisi hem de satış bedeli üzerinden KDV alınması gerekiyor.

“YENİ DENETİM YÖNTEMLERİ DEVREYE ALINACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yüksek kazanç elde eden ancak az vergi ödeyenlerin izini sürmeye devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz sektörler bazında genişliyor. İncelemeler sonucunda, satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecektir.” dedi.

Gelir İdaresi’nin bu alandaki çalışmalarına devam edeceğini ve yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını belirten Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını önlemek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Vergilendirilmeyen kazançla yüksek harcama yapanları, lüks harcama yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izlemeye devam edeceğiz. Kayıt dışı kazançların peşindeyiz. Vergide adaleti ve etkinliği artırmak amacıyla kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmeyecek.”

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

© Copyright 2020 Pandermos Bilişim Ltd. Tüm Hakları Saklıdır

Yazarın Profili
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir