Küresel piyasalar, ABD’de açıklanan istihdam verilerinin ardından ekonominin “yumuşak iniş” yapabileceği beklentileriyle haftaya olumlu bir başlangıç yaptı.
ABD’deki iyimserlik, bu hafta açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte artış gösteriyor. Beklentilerin üzerinde gelen istihdam verileri, ekonominin sağlıklı bir seyir izlediğini göstererek küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Eylül ayında tarım dışı istihdam 254 bin kişi artarken, işsizlik oranı yüzde 4,2’den 4,1’e düştü. Bu dönemde istihdam artışı son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, işsizlik oranı son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazançlar ise yüzde 0,4 artarak 35,36 dolara yükseldi. Analistler, açıklanan istihdam verilerinin ardından resesyon endişelerinin azaldığını belirtirken, bu hafta açıklanacak enflasyon verisinin piyasalarda belirleyici olacağını vurguladı.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, liman işçilerinin grevinin sona ermesinin ülke ekonomisi için olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Goolsbee, tek bir veriye aşırı tepki verilmemesi gerektiğini belirterek, iş gücü raporlarının devam etmesi durumunda tam istihdama ulaşıldığından emin olacağını söyledi. Ayrıca, Fed yetkililerinin çoğunluğunun gelecek yıl faiz oranlarının düşeceğini düşündüğünü aktardı. Para piyasalarında, Fed’in kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağına dair güçlü bir beklenti var.
Jeopolitik gelişmelerin de takip edildiği belirtilirken, bu durumun küresel piyasalardaki risk iştahını etkileyebileceği ifade ediliyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 3,98 seviyesinde, dolar endeksi ise 102,5 civarında işlem görüyor. Altın ons fiyatı, Cuma günü yüzde 0,1 değer kaybederken, şu anda 2,644 dolardan işlem görmekte. Brent petrolün varil fiyatı ise Cuma günü 0,6 artışla 77,9 dolara yükseldikten sonra, haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,5 azalarak 77,5 dolara geriledi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,81, S&P 500 yüzde 0,90 ve Nasdaq yüzde 1,22 değer kazandı. ABD’deki endeks vadeli kontratlar yeni güne artışla başladı.
Avrupa borsaları da ABD’deki istihdam verilerinin ardından Cuma günü genel olarak pozitif bir seyir izledi. Ancak bölgedeki ekonomik durgunluk endişeleri devam ediyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Çin yapımı elektrikli otomobillere yüzde 45’e kadar ek gümrük vergisi uygulanması önerisini destekledi. Analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz indirimi yapacağına dair beklentilerin olduğunu ve makroekonomik verilerin yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildiğini belirtti. Cuma günü Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,55, İtalya’da FTSE MIB yüzde 1,28, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,85 değer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02 düştü. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar da güne artışla başladı.
Asya piyasalarında ise alıcılı bir seyir gözlemlenirken, Çin’de tatil nedeniyle işlem yapılmıyor. Analistler, Çin’de açıklanan ekonomik teşviklerin Asya piyasaları üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirtti. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu yetkililerinin yarın kademeli ekonomik politikalar hakkında bir brifing düzenleyeceğine dair haberler de takip ediliyor. Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da ağustos ayına ilişkin öncü endeks 106,7 ile beklentilere uygun gerçekleşti. Dolar/yen paritesi, Cuma günü yüzde 1,2 artışla 148,71 seviyesinde kapanırken, şu anda yüzde 0,2 azalarak