KOBİ’lerin Dijital Dönüşümü: “Seçim Değil, Zorunluluk Haline Geldi”
  1. Anasayfa
  2. Haberler

KOBİ’lerin Dijital Dönüşümü: “Seçim Değil, Zorunluluk Haline Geldi”

0

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin teknoloji altyapısının ve girişimcilik ekosisteminin dijital dönüşüm için büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Dijital dönüşüm, Türkiye’nin ekonomik geleceğini şekillendiren önemli unsurlardan biridir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Akıllı KOBİ Ankara Dijital Dönüşüm Konferansı, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin sanayi, ticaret, tarım ve girişimcilik alanlarında dünya genelinde önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirtti. KOBİ’lerin dijitalleşme ile ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajlarını artırabildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Dijitalleşmenin sunduğu fırsatlar sayesinde üretimde verimlilik artmakta, maliyetler düşmekte ve müşteri memnuniyeti en üst seviyeye ulaşmaktadır. Dijitalleşme artık bir seçenek değil, bir zorunluluktur.” dedi.

Hisarcıklıoğlu, dijital dönüşüm süreçlerini başarıyla uygulayan işletmelerin gelirlerini yüzde 30 artırdığını ve uluslararası pazarlara giriş olasılıklarını yüzde 70 yükselttiğini aktardı. Türk iş dünyasını dijital dönüşüm yolculuğunda destekleme kararlılıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, değişime öncelikle kendi kurumsal yapılarından başladıklarını belirtti. Üyelere sundukları hizmetleri dijitalleştirdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Elektronik belge hizmetlerinden çevrimiçi üyelik işlemlerine kadar birçok dijital çözümü işletmelerimizin hizmetine sunuyoruz. Üyelerimiz, evlerinden ve işyerlerinden ihtiyaç duydukları belgeleri alabiliyor. Ayrıca Ticaret Sicili Gazetesi’nde de dijital dönüşüm çalışmaları yaptık. İlan yayımlanma süresini geçmişte 10 günden 2 saate indirdik.” dedi.

Akıllı KOBİ Platformu’nun 800’den fazla teknoloji tedarikçisini KOBİ’lerle buluşturduğunu ve 2 binden fazla dijital çözüme erişim sağladığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu platformun işletmelerin dijitalleşme ihtiyaçlarını karşılamalarına ve global pazarlarda daha güçlü bir yer edinmelerine yardımcı olduğunu söyledi. Akıllı KOBİ ile birlikte oda ve borsalarda dijital dönüşüm ve inovasyon uzmanları yetiştirdiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, 366 oda ve borsadaki uzmanları eğitmeye devam edeceklerini ifade etti.

TOBB’un yanı sıra, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde de benzer çalışmalar yürüttüklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ilk yapay zeka mühendisliği bölümünün açıldığını ve nitelikli insan kaynağı yetiştirme konusunda öncülük ettiklerini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın KOBİ’lerin dijital olgunluk seviyelerini ölçen araçlar geliştirdiğini de sözlerine ekledi. Tüm bu çalışmaların sonucunda Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarının TOBB ETÜ’de yapıldığını ve Türkiye’nin ilk doğuştan elektrikli milli otomobili TOGG’un geliştirilerek elektrikli otomotiv sektöründe küresel rekabete hazırlandığını ifade etti. Yapay zeka destekli sistemlerle üretim hatalarının yüzde 90 oranında azaltılabileceğini ve e-ticaret platformları sayesinde KOBİ’lerin uluslararası satışlarının yüzde 40 artırılabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin teknoloji altyapısının ve girişimcilik ekosisteminin dijital dönüşüm için eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

© Copyright 2020 Pandermos Bilişim Ltd. Tüm Hakları Saklıdır

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.