KDV İstisna ve İade Uygulamalarında Yeni Düzenleme
  1. Anasayfa
  2. Haberler

KDV İstisna ve İade Uygulamalarında Yeni Düzenleme

0

Mükelleflerin katma değer vergisi (KDV) iade taleplerine yönelik düzenlemeler yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, KDV Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklikler içeren yeni bir tebliğ yayımladı. Bu düzenlemeyle, mükelleflerin inceleme, yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya teminat sunmadan alabilecekleri iade tutarı 50 bin liraya çıkarıldı.

Ayrıca, tebliğde, ağustos ayında Resmi Gazete’de yayımlanan vergi kanunları ile ilgili değişiklikler doğrultusunda, eğlence ve gezi amaçlı deniz araçlarına, özel yat ve teknelere limanlarda sunulan hizmetlere KDV istisnası uygulanmayacağına dair bilgiler verildi. Yük ve yolcu taşımacılığına uygun taşıma araçlarının teslimi, bakım-onarımı ve imalatına ilişkin istisna hükümleri de tebliğe eklendi.

Afet bölgelerinde inşa edilecek taşınmazlar için yabancı devlet kurumlarına yapılan teslim ve hizmetler ile genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanacak konutların teslimine dair istisna düzenlemeleri de yer aldı. Ayrıca, mahkemeler veya icra müdürlüklerince karşı tarafa yükletilen vekalet ücretlerinin avukata ödendiği durumlarda, serbest meslek makbuzunun davayı kaybeden adına düzenlenmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. Bu sayede KDV ve gelir vergisi mevzuatındaki farklılıklar giderildi.

Küçük iade taleplerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılması amacıyla, vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yapılacak iade taleplerinin alt sınırı aylık 10 bin liradan 50 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklikle, mükellefler 50 bin liraya kadar olan iade taleplerinde herhangi bir inceleme veya rapor sunmadan işlem yapabilecek.

Ayrıca, düşük riskli sektörlerdeki iadelerin prosedürlerinin basitleştirilmesi kapsamında, altın, gümüş ve platinle ilgili arama, işletme ve zenginleştirme faaliyetlerinden kaynaklanan iade taleplerinin de vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilmesine olanak tanındı. Kamu hizmeti sunan kurumlar ve belediyelerin sunduğu hizmetler, ticari faaliyetler kapsamında değerlendirilecek ve bu kurumlar adına düzenlenen yatırım teşvik belgelerine dayalı KDV istisna belgeleri, varsa ticari faaliyet kapsamındaki ayrı bir iktisadi işletme adına düzenlenecek.

Son olarak, iadelerin gerçekleştirilmesinde vergiye uyumlu mükelleflere yönelik pozitif ayrımcılık sağlayan İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi ve Hızlandırılmış İade Sistemi Sertifikası ile ilgili belgelerin talep edilmesine dair limitler, yeniden değerleme oranı esas alınarak güncellendi.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

© Copyright 2020 Pandermos Bilişim Ltd. Tüm Hakları Saklıdır

Yazarın Profili
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.