Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmesinin ardından Türkiye’de 11 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandığını ve bunun maliyetinin 20 milyar lirayı aştığını açıkladı. Erdem, bu uygulamanın amacı olarak gün ışığından en iyi şekilde yararlanmayı gösterdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan araştırmalar, saat değişikliklerinin ekonomik ve çevresel faydalarını bilimsel olarak ortaya koydu.
Erdem, sabit saat uygulamasının insanların psikolojik durumları üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirten birçok araştırma bulunduğunu ifade etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılının ekim ayından bu yana sağlanan tasarrufun 20 milyar lirayı geçtiğini vurguladı. Ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nun 2018 yılında kış saati uygulamasının sonlandırılması için öneride bulunduğunu hatırlattı.
Dünya genelinde Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Arap Yarımadası ve Güney Amerika’nın bazı ülkelerinin kış saati uygulamasına geçmediğini belirten Erdem, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinin de saat dilimlerini belirlerken coğrafi konumlarını dikkate aldıklarını söyledi. Türkiye’de gün doğumu saatlerinin Iğdır’da 06.40, Ankara’da 07.25 ve İstanbul’da 07.37 olduğunu kaydeden Erdem, mesai saatlerinin genellikle 08.30’da başladığını ifade etti. Eğitim sisteminde ise tekli öğretim saatlerinin 09.00-15.00, ikili öğretim saatlerinin ise 07.30-18.30 arasında uygulandığını belirtti.
Erdem, Türkiye’de ders saatleri ve mesai başlangıç saatlerinin belirlenmesinde valiliklerin yetkili olduğunu hatırlatarak, bu saatlerin planlanmasında gün doğumu ve batımı saatlerinin yanı sıra toplumsal koşulların da dikkate alınmasının önemine vurgu yaptı.