Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi’nde, İstanbul’un Türkiye’nin merkezi konumu vurgulandı. İstanbul, ülkemizdeki tek küresel kent olarak öne çıkarken, küresel kent olma potansiyeline sahip beş şehir de belirlendi.
Bu strateji, bölgelerin küresel ekonomik entegrasyonunu güçlendirmek, rekabetçiliklerini artırmak ve ekonomik ile sosyal yakınsamanın sağlanması amacıyla hazırlandı. Ayrıca, afet sonrası ekonomik ve sosyal toparlanma hedefleri de içeriyor.
Strateji doğrultusunda yapılan analizler, Türkiye’nin uluslararası ekonomik ve sosyal ilişkilerinin sürekli arttığını gösterdi. Bu bağlamda, bazı iller küresel ve potansiyel küresel iller olarak belirlendi. Küresel entegrasyon açısından öne çıkan illerin çoğu, ülkenin batısında yer alıyor. İstanbul, dış hat yolcu trafiği, dış ticaret hacmi ve finansal hizmetler açısından diğer illerden belirgin bir farkla öne çıkıyor.
İstanbul, Türkiye nüfusunun yüzde 18’ini barındırırken, ülkede izinli olarak çalışan yabancı uyrukluların yaklaşık yüzde 40’ına ev sahipliği yapıyor. Potansiyel küresel iller arasında Ankara, gelişen sanayisi ve başkent olmanın avantajlarıyla ilk sırada yer alıyor. İzmir ve Bursa ise sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Kocaeli, İstanbul’a yakınlığı sayesinde dördüncü sırada yer alırken, gelişmiş turizm sektörüyle Antalya beşinci sırada bulunuyor.
Ankara, tescil edilen patent sayısı ve finansal hizmetler açısından İstanbul’un ardından gelerek dikkat çekiyor. Bursa, orta-yüksek teknolojili sektörlerde, Antalya ise dış hat yolcu sayısı ve yabancı çalışan sayısında İstanbul’u takip ediyor. Kocaeli, dış ticaret miktarında İstanbul’un ardından gelirken, İzmir de finans ve bilgi yoğun hizmet sektörlerinde önemli bir konumda bulunuyor.