IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, borçlanma maliyetlerinin uzun bir süre yüksek kalacağını ifade etti ve gelişmekte olan ülkelerin yapısal reformlara odaklanmaları gerektiğini vurguladı.
Gopinath, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’ndaki “Şoklar Arasında Gelişmekte Olan Ekonomiler” panelinde yaptığı konuşmada, gelişmekte olan piyasaların son yıllarda dayanıklılık ve makro istikrar açısından iyi bir performans sergilediğini belirtti. Gopinath, geçmişte ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 450 baz puan artırması, pandemi yaşanması ve enerji fiyatlarının yükselmesi durumunda gelişmekte olan piyasalarda daha fazla dalgalanma beklenirken, bu sefer durumun farklı olduğunu kaydetti.
Gopinath, IMF’nin olumsuz senaryolar üzerinde sürekli çalıştığını ancak çoğu zaman bu senaryoların gerçekleşmediğini dile getirdi. 1990’lardan itibaren uygulanan sağlam para politikaları, finans sektörü düzenlemeleri ve yabancı para biriminde aşırı borçlanmama gibi önlemlerin gelişmekte olan ülkelerin dayanıklılığını artırdığını belirtti.
Ancak, gelişmekte olan piyasalara karşı rüzgarların devam ettiğine dikkat çeken Gopinath, borçlanma maliyetlerinin uzun süre yüksek kalabileceğini, ABD dolarının son aylarda güçlendiğini ve ticaret politikalarının değiştiğini ifade etti. Bu durumların, gelişmekte olan piyasaların başa çıkması gereken birçok zorluğu beraberinde getirdiğini söyledi.
Gopinath, gelişmekte olan piyasalarda kişi başına düşen GSYH büyümesinde önemli bir yavaşlama yaşandığını, 2000’lerin başında bu büyümenin yaklaşık yüzde 3,6 iken pandemiden sonra yarı yarıya azalarak yüzde 1,8’e düştüğünü hatırlattı. Bu durumu, üretkenlik artışındaki yavaşlama ve özel sektör yatırımlarındaki azalma ile ilişkilendirerek, gelişmekte olan ülkelerin bu durumu değiştirmek için yapısal reformlara yatırım yapmaları gerektiğini ifade etti.