Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Ortadoğu’daki çatışmaların artma ihtimalinin riskleri ve belirsizlikleri artırdığını, bu durumun bölge ve ötesinde önemli ekonomik sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomik durumu değerlendirirken, Ortadoğu’daki çatışmaların son dönemde yoğunlaşmasının kendileri için büyük bir endişe kaynağı olduğunu ifade etti.
Kozack, “Çatışmanın daha da tırmanma olasılığı, riskleri ve belirsizliği artırıyor. Ekonomik etkilerinden bahsetmek için henüz erken, ancak çatışmanın merkezinde ekonominin yer aldığını biliyoruz.” dedi. Bölgedeki çatışmaların Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve İsrail üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu vurgulayan Kozack, yaklaşık bir yıl süren çatışmaların Batı Şeria ve Gazze ekonomisini olumsuz etkilediğini aktardı.
Gazze’deki sivil halkın kötü sosyoekonomik koşullar, insani kriz ve yetersiz yardım dağıtımıyla karşı karşıya olduğunu belirten Kozack, Batı Şeria’da da kötüleşen ekonomik beklentilerin bu yılın ilk yarısında gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH) yüzde 25’lik bir düşüşe yol açtığını ifade etti. Ayrıca, Lübnan’daki çatışmaların ülkenin zaten kırılgan olan makroekonomik ve sosyal durumunu daha da kötüleştirdiğini söyledi. İsrail’de ise çatışmanın başladığı dönemde GSYH’nin yaklaşık yüzde 20 daraldığını, bu yılın ilk yarısında ise kısmi bir toparlanma yaşandığını belirtti. Kozack, bölge ekonomilerine dair güncel projeksiyonların IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında yayımlanacak olan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ile paylaşılacağını duyurdu.
ABD ekonomisi hakkında da bilgi veren Kozack, enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylemleri sayesinde düştüğünü ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini belirtti. Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek tüketim harcamaları fiyat endeksinin bu yıl sonunda yüzde 2,5 ve gelecek yıl ortasında yüzde 2 olması bekleniyor. Kozack, Fed’in para politikası açısından uygun bir şekilde hareket ettiğini ifade etti.
Ayrıca, ABD’nin doğu kıyısındaki liman işçilerinin greviyle ilgili gelişmeleri dikkatle izlediklerini ve tedarik zincirlerinin düzgün çalışmasını sağlamak amacıyla hızlı bir çözüme ulaşmayı umduklarını dile getirdi.
Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikası normalleştirme adımlarını attığını belirten Kozack, bu değişikliklerin Japonya’daki enflasyonu yüzde 2 hedefinde tutmaya yardımcı olacağını ifade etti. BoJ’a veri odaklı olmaya devam etmesi ve enflasyon tahminleri doğrultusunda faiz oranlarını kademeli olarak artırması tavsiyesinde bulundu.