1. Anasayfa
  2. Haberler

İmalatta Keskin Düşüş: Pandemi Dönemi Seviyelerine Geriledi

İmalatta Keskin Düşüş: Pandemi Dönemi Seviyelerine Geriledi
0

İmalat sanayisinde daralma belirtileri eylül ayında da sürdü. İmalat PMI göstergesi, eylül ayında 44,3 seviyesine düşerek, koronavirüs pandemisi döneminden bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Eylül ayında imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 44,3’e gerileyerek, Mayıs 2020’den bu yana en düşük değeri aldı ve sektördeki daralmanın hızlandığını gösterdi. Yılın üçüncü çeyreği sona yaklaşırken, şirketler talepteki zorlukların devam ettiğini vurguladı. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetleri, bir önceki aya göre daha hızlı bir daralma yaşadı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından hazırlanan imalat PMI, ağustosta 47,9 seviyesindeyken, eylülde 44,3’e düşerek, üst üste altıncı ayda da büyüme ile daralmayı ayıran 50 seviyesinin altında kaldı.

**Yeni Siparişlerde Sert Düşüş**
Eylülde talepteki zayıflık nedeniyle yeni siparişlerde son dört buçuk yılın en büyük küçülmesi kaydedildi. Uluslararası piyasalardaki zayıf talep, yeni ihracat siparişlerinde de daralmaya yol açtı. Yeni siparişler alt endeksi, eylülde 46,7’den 40,8’e düşerek, Mayıs 2020’deki pandemi seviyelerine geriledi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 50,5’ten 45,3’e indi.

**Siparişteki Gerileme Üretimi Vurdu**
Yeni siparişlerdeki düşüş, üretimde de azalmaya neden oldu ve bu, Mayıs 2020’den bu yana en büyük düşüş olarak kaydedildi. Üretim alt endeksi eylülde 46,2’den 42,8’e geriledi. Zayıf talep ve üretim düşüşü, imalatçıların eylülde istihdam ve satın alma faaliyetlerini daha fazla azaltmalarına yol açtı; istihdam alt endeksi 48,6’dan 46,9’a düştü.

**Teslimat Süreleri 9 Ay Sonra Azaldı**
Girdi ve nihai ürün stoklarının azalmasıyla birlikte, girdilere yönelik zayıf talep tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı azalttı ve böylece teslimat süreleri dokuz ay sonra ilk kez azaldı. TL’deki zayıflık ve hammadde fiyatlarındaki artış, eylülde girdi maliyetlerinin daha da yükselmesine neden oldu. Fiyat artışları üç ayın en düşük seviyesine gerilese de yüksek kalmaya devam etti.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

© Copyright 2020 Pandermos Bilişim Ltd. Tüm Hakları Saklıdır

Yazarın Profili
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir