İhracat talebi, ağustos ayında iş ve tüketici güvenindeki iyileşmelerin etkisiyle artış gösterdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayımlanan İhracat Pazar Monitörü’nün (İPM) ağustos ayı sonuçlarına göre, İhracat Talep Endeksi 99,9, Pazar Dayanıklılık Endeksi ise 99,5 puan olarak belirlendi. TİM, önemli pazarlardaki talep koşulları ile küresel ekonomideki talep ve riskleri takip eden İhracat Pazar Monitörü’nün ağustos ayı verilerini paylaştı.
Ağustos ayında, İhracat Talep Endeksi, bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterirken, Pazar Dayanıklılık Endeksi ise önceki ay ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş kaydetti. İhracat Talep Endeksi, ihracat yapılan pazarlar üzerinden temel makroekonomik göstergelerle takip edilmekte olup, ağustosta aylık bazda %0,4, geçen yılın aynı ayına göre ise %0,2 artarak 99,9 seviyesine ulaştı. Ancak bu değer, uzun dönem referans değerinin altında kaldı.
Sanayi üretimindeki düşüşe rağmen, iş ve tüketici güvenindeki iyileşmeler ile işsizlik oranlarındaki sınırlı artış, talep endeksini uzun dönem ortalamasına yaklaştırdı. Ancak küresel ekonomik belirsizlikler ve yüksek faiz oranları, tüketici harcamaları ve yatırım iştahını olumsuz etkileyerek endeksteki iyileşme üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
Pazar Dayanıklılık Endeksi, uzun ve kısa vadeli sosyal, ekonomik ve politik göstergeleri kullanarak ihracat pazarlarının risklere karşı direncini ölçüyor. Ağustosta bu endeks, aylık bazda %0,3, geçen yılın aynı ayına göre ise %0,2 azalarak 99,5 seviyesine geriledi. İhracat talep endeksindeki kısmi iyileşmeye rağmen, küresel jeopolitik risk endeksindeki düşüş, ihraç pazarları genelinde dayanıklılığı olumsuz etkileyerek endeksi uzun dönem ortalamasından uzaklaştırdı.