Hyperloop, geleceğin ulaşım sistemi olarak adlandırılan bir teknoloji, Avrupa’da bir adım daha ilerledi. Hollanda’da yapılan ilk test sürüşü başarıyla tamamlandı.
Avrupa Hyperloop Merkezi’nde ilk test sürüşü gerçekleştirildi. Hollanda’nın Veendam şehrindeki tesislerde yapılan deneme başarılı oldu. Hyperloop teknolojisi, yolcu kabinlerinin vakumlu özel tüplerde hareket etmesi prensibine dayanıyor. Şu anda Avrupa’da saatte 30 kilometre hızla ilerleyebiliyor. Ancak bu yılın sonunda ulaşım sisteminin saatte 100 kilometre hızla gitmesi planlanıyor.
Avrupa şehirleri arasında saatte en az 700 kilometre hızla seyahat edilebilecek. Amsterdam ile Berlin arası seyahat süresi 90 dakikaya düşecek.
Yüksek hızlı ulaşım sistemi Hyperloop’un Avrupa’da 2030 yılında kullanılmaya başlanması planlanıyor. Bu ulaşım yöntemiyle Avrupa kıtasının daha da bütünleşeceği düşünülüyor. Hyperloop’un kısa uçak yolculuklarının yerini alması bekleniyor. Ayrıca, bu ulaşım sistemi çevre dostu olarak nitelendiriliyor. Sistem, havacılığın onda biri, demiryolunun ise üçte biri enerjiyle çalışabiliyor. Tünel içinde hareket ettiği için hiç ses çıkarmıyor.
Yüksek hızlı ulaşım sistemi Hyperloop, milyarder işadamı Elon Musk tarafından geliştirildi. 2013’te sistem, San Francisco ve Los Angeles’ı birbirine bağlayacak beşinci model ulaşım sistemi olarak tanıtıldı.
Ancak İngiliz milyarder Richard Branson’ın Hyperloop projeleri başarısızlıkla sonuçlandı.
Bazı uzmanlar, sistemin bir tünelde çok yüksek hızla seyahat edecek yolcular için konforlu olmayacağını düşünüyor. Ancak Avrupa’daki projeyi geliştirenler, yolcuların bir tren seyahatindeki kadar sarsıntı hissedeceğini belirtiyor.