**Motokuryeler, Hız ve Fazla Mesai Baskısından Şikayetçi: Kamera ve Araç Takip Sistemi Talep Ediyor**
E-ticaret platformları tarafından “esnaf kurye” modeliyle çalıştırılan motokuryeler, hız ve fazla mesai baskısı nedeniyle trafik kurallarını ihlal etme ve kazalara karışma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu durumdan etkilenen motokuryeler, otobüs, taksi ve dolmuşlarda kullanılan kamera ve araç takip sisteminin kendileri için de uygulanmasını istiyor.
Motokuryeler, toplu taşıma araçlarında bulunacak takip ve kayıt sistemlerinin kendileri için de geçerli olmasını talep ediyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, ticari yolcu taşımacılığında kullanılan M2 ve M3 sınıfı taşıtlar ile taksi ve dolmuşlarda kamera sistemi ve görüntü kayıt cihazı bulundurulması zorunlu hale getirildi. Motokuryeler, benzer bir sistemin kendileri için de uygulanmasını istiyor.
Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon motosiklet bulunduğunu ve bunların yaklaşık 2 milyonunun kuryeler tarafından kullanıldığını, bu kişilerin yaklaşık 1 milyonunun ise “kayıt dışı” çalıştığını belirtti. Akpınar, son zamanlarda motokuryelerin ciddi trafik kazalarına karıştığını ve bazı e-ticaret platformlarının bu kişileri daha hızlı ve fazla çalışma baskısı altında tuttuğunu ifade etti.
Akpınar, “esnaf kurye” modeliyle çalışanların e-ticaret firmalarından maaş almadığını, kazançlarının ne kadar çok paket taşıdıklarına bağlı olduğunu vurgulayarak, bu durumun motokuryeleri uzun saatler çalışmaya ve hız yapmaya zorladığını söyledi. Çalışma şartlarının düzenlenmesi gerektiğini belirten Akpınar, çalışma saatlerinin 8 saate indirilmesi ve e-ticaret platformlarının bu kurala uyması gerektiğini ifade etti.
Yeni düzenlemenin sürücü güvenliğini artırmak ve fazla mesaiyi önlemek amacıyla hayata geçirildiğini dile getiren Akpınar, bu düzenlemenin motokuryelere de uygulanmasını talep etti. Böylece e-ticaret platformlarının motokuryeleri 8 saatten fazla çalıştırmasının önüne geçileceğini belirtti.
Ayrıca, “esnaf kurye” modelinde yaşanan kayıt dışılığa dikkat çeken Akpınar, firmaların çalıştıracakları kuryeler için meslek odası kaydı talep etmeleri gerektiğini söyledi. Motokuryelerin mesleki eğitim ve ileri teknik sürüş gibi eğitimleri tamamlamalarının önemine vurgu yapan Akpınar, motokuryelerin “tehlikeli meslek” sınıfına dahil edilmesi önerisinde bulundu.