Bilim insanları, Güneş Sistemi’nden her 10 yılda bir küçük bir kara deliğin geçebileceğini öne sürdü. Bu bulgu, evrenin yüzde 85’ini oluşturan karanlık maddenin tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Bilim insanları Güneş Sistemi’nden her 10 yılda bir küçük bir kara deliğin geçebileceğini iddia ediyor. Araştırmacılar, böyle bir cismin bulunmasının karanlık maddenin tespit edilmesini sağlayabileceğini düşünüyor.
Karanlık maddenin, evrendeki maddenin yüzde 85’ini oluşturduğuna inanılıyor; ancak ışıkla etkileşime girmediği için doğrudan gözlemlenemiyor.
Bilim insanları, karanlık maddenin bir kısmının ilkel kara delikler olabileceğini öne sürdü. Bu kara delikler, yoğun gökcisimlerinin kendi kütleleri üzerine çökmesiyle oluşuyor ve Büyük Patlama sonrası evrenin bazı bölgelerinde meydana gelmiş olabileceği düşünülüyor.
17 Eylül’de yayımlanan bir çalışmada, belirli alanlardaki karanlık madde miktarına dayanarak bu küçük kara deliklerle etkileşim hesaplamaları yapıldı. Bilim insanları eğer ilkel kara delikler gerçekse, en azından birinin her 10 yılda bir Güneş Sistemi’nden geçmesi gerektiğini söylüyor.
Ekibin ortak yazarlarından Sarah Geller, ilkel kara deliklerin Güneş Sistemi’nde yaşamadığnı evrende dolaştıklarını belirtti.
Bilgisayar modelleri, bu kara deliklerin Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin yörüngelerinde büyük salınımlara neden olabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar özellikle Mars’ın yörüngesindeki bu tür dalgalanmaların, minik kara deliklerin geçtiğine dair bir işaret verebileceği görüşünde.
Araştırmacılar, elde edilen verilerin asteroitlerden kaynaklanmadığını kanıtlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden teorik fizikçi Benjamin Lehmann, kesin sonuçlar için daha gelişmiş hesaplama yöntemleri gerektiğini vurguladı.
Post Views: 165