Türkiye’de emeklilik oranı tarihi bir zirveye ulaştı. 2022 yılında bir emekliye karşılık 2,1 çalışan bulunurken, bu oran 2023’te 1,55’e geriledi. Bu dengenin bozulmasında en önemli etken olarak EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi öne çıkıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, 2023 sonunda Türkiye genelinde 1 emekliye karşılık 1,58 çalışan bulunuyordu. Ancak bu oran, Haziran itibarıyla 1,55’e düştü. 1 emekliye karşılık 2 çalışanın bulunması, emeklilik sistemindeki riskin daha az olduğunu gösteriyor.
EYT düzenlemesi, emekli sayısının hızla artmasına neden oldu ve çalışan-emekli oranına 0,5 puanlık bir etki yaptı. 2022 yılında 1 emekliye karşılık 2,1 çalışan sayısına ulaşılmıştı. EYT’nin hayata geçmesiyle birlikte 2023 ve 2024 yıllarında emekli sayısında hızlı bir artış görüldü. Ayrıca, enflasyon nedeniyle bu yıl emekli olacaklara daha yüksek aylık bağlanacak olması da emekli sayısındaki artışın bir diğer nedeni olarak belirtiliyor.
2024 Haziran ayı itibarıyla Türkiye’de 6 ilde emekli sayısı, çalışan sayısını geçti. Bu iller Balıkesir, Çorum, Giresun, Sinop, Zonguldak ve Bartın olarak sıralanıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Sakarya ve Bursa gibi sanayi yoğun ve nüfus açısından yüksek olan 58 ilde ise emekli-çalışan oranında 0,01 ile 0,28 puan arasında bir bozulma yaşandı. Turizm bölgeleri ve deprem bölgelerinde ise çalışan sayısında bir artış gözlemleniyor.