Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin mücbir sebep hali, 31 Mayıs’a kadar uzatıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu kararın, bölgedeki mükelleflerin yüzde 80’ini kapsadığını belirtti. 2022 yılı itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın altında olan işletmelerin mücbir sebep durumunun altı ay daha devam edeceğini ifade eden Şimşek, bu tutarın 2024 yılı sonu fiyatlarıyla yaklaşık 6 milyon liraya denk geldiğini söyledi.
6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için bu uzatma kararı alındı. Bakan Şimşek, 73 bin 87 mükellefin mücbir sebep halinin uzatıldığını ve bu durumun, bölgedeki mükelleflerin büyük bir kısmını kapsadığını vurguladı. Cirosu 2,5 milyon lirayı aşan mükelleflerin mücbir sebep hali ise 30 Kasım 2024’te sona erecek. Bu mükellefler, vergi dairelerine gerekli belgelerle başvurarak durumlarını bildirebilecek.
Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı, mücbir sebep hali uzatılan mükellefler için özel bir takvim oluşturdu. 1 Ocak 2023 ile 6 Şubat 2023 tarihleri arasında bu bölgelerde işe başlayanlar ve sadece gayrimenkul sermaye iradı gibi gelirleri olan mükelleflerin de mücbir sebep durumu uzatıldı. Deprem bölgesindeki araçların motorlu taşıtlar vergisinin ödeme süreleri de uzatıldı; 2023 yılı ikinci taksiti ile 2024 yılı birinci ve ikinci taksitleri ve 2025 yılı birinci taksiti için ödemeler 30 Haziran’a kadar yapılabilecek. Ayrıca, mücbir sebep hali uzatılan borçlular, faizsiz 24 aya kadar taksitlendirme talebinde bulunabilecek. Mükellefler, 7440 sayılı yasa kapsamında başvurularını 31 Ağustos’a kadar yapabilecek. İlk taksit ödemeleri ise 30 Eylül’e kadar gerçekleştirilebilecek.