Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu yıl yeni bir vergi paketi hazırlığının olmadığını ve borsa ile kripto para vergilerinin gündemlerinden kalktığını belirtti. Yılmaz, enflasyon muhasebesi uygulamasının geleceği hakkında bu yılın sonunda bir değerlendirme yapılacağını ifade etti ve yatırımları destekleyici bir yasal düzenleme yapılabileceğini söyledi.
Hükümet, geçen yasama döneminde bir vergi paketi çıkarmıştı; ancak borsa ve kripto para işlemlerine ilişkin vergiler daha sonra bu paketten çıkarılmıştı. Yılmaz, Bloomberg ile yaptığı röportajda, “Borsa vergisi gündemimizde yok. Bir dönem tartışıldı ama artık gündemimizden düştü,” dedi. Kripto vergisi hakkında da benzer bir durumun geçerli olduğunu ekledi.
Genel vergi oranlarıyla ilgili olarak, Yılmaz, “İstisna ve muafiyetleri daraltmayı hedefliyoruz. Artık genel vergi oranlarında büyük değişiklikler beklememek gerekir,” şeklinde konuştu. “İlk pakete benzer bir düzenleme olmayacak mı?” sorusuna ise “Bu yıl için böyle bir planımız yok,” yanıtını verdi.
Enflasyon muhasebesinin ertelenip ertelenmeyeceği konusundaki tartışmalara değinen Yılmaz, finans kuruluşlarının 2025’te bu uygulamaya geçip geçmeyeceği konusunda belirsizliklerin olduğunu, ancak bu konunun yıl sonunda netleşeceğini söyledi. KOBİ’ler için uygulamanın ertelendiğini hatırlatan Yılmaz, yatırımları destekleyici çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin dövizle yapılmasının bütçe üzerinde yarattığı yükten bahseden Yılmaz, bu projelerin yalnızca finansal değil, ekonomik açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, KÖİ sözleşmelerinin TL’ye çevrilmesiyle ilgili bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını ifade etti.
Cevdet Yılmaz, enflasyonun ve faizlerin düşeceğini öngördüğünü belirtirken, “Merkez Bankası’nın müdahale etmesi gereken durumlar var,” dedi. Enflasyonla mücadelede milli paranın güçlenmesinin doğal bir sonuç olduğunu ekledi.
Büyüme ve enflasyon arasındaki ilişkiye de değinen Yılmaz, “Büyüme ile enflasyon arasında kısa vadede zorluklar olabilir, ancak enflasyonun düşmesi geleceğe dair güveni artırır,” dedi. Yılmaz, Türkiye’nin 2025 yılı için belirlenen büyüme ve enflasyon hedeflerinin birlikte gerçekleştirilebileceğini belirtti.
Mali tarafta, bütçe açığının milli gelire oranının deprem harcamalarına rağmen düştüğünü ifade eden Yılmaz, kamu yatırımlarında önceliklendirme yaptıklarını ve yeni yatırım projeleri başlatmadıklarını söyledi. Ayrıca, kamu kurumlarının ödenekleri içinde kalmalarına özen gösterdiklerini belirtti.
Son olarak, swap kanallarının açılması ve borsada açığa satış yasağı konularında hükümetin ihtiyatlı bir yaklaşım sergilediğini ifade eden Yılmaz, bu konuların zamanında değerlendirileceğini söyledi.