Resmî ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranları hakkında değerlendirmelerde bulunan Genel Müdür Cavit Erkılınç, “Geçmişte uygulanan enflasyon üstü zamların sonuçlarını değerlendirirken, hangisinin daha fazla zarar vereceğini açıkça tartışmalıyız. Teklif edilen zam oranları, hassas dengeler gözetilerek belirlenmiştir” dedi.
Basın İlan Kurumu’nun 32. Dönem 8. Genel Kurul Toplantısı, Genel Müdür Cavit Erkılınç’ın açılış konuşmasıyla başladı. Erkılınç, kurumun faaliyetleri hakkında bilgi vererek gündemdeki konularla ilgili görüşlerini paylaştı.
Güncelliğini yitiren mevzuatın değiştirilmesinin önemine değinen Erkılınç, 1961 yılında kurulan Basın İlan Kurumu’nun, o tarihten bu yana pek değişiklik yapılmadan hizmet verdiğini belirtti. 195 sayılı Kanun’daki değişiklik taleplerinin, kurumun idari işleyişi ve Anayasa Mahkemesi’nin kararları doğrultusunda Basın Ahlak Esasları ile ilgili önemli düzenlemeleri içerdiğini vurguladı.
Erkılınç, “Anayasa Mahkemesi, 2022 yılı Ağustos ayında verdiği karar ile kurumumuzun Basın Ahlak Esasları’na yönelik inceleme yapma yetkisini tanımış, ancak bu yetkinin dayanağı olan 49. maddenin bir yıl içinde Meclis tarafından yeniden düzenlenmesi gerektiğine hükmetmiştir. Yönetim Kurulumuz, bu madde değişikliği yapılana kadar tüm dosyaları beklemeye aldı. Şu anda bekleyen dosya sayısı 100’e yaklaştı. İki yıl içinde Meclis gerekli değişiklikleri yapamadı. Anayasa Mahkemesi, 14 dosyayı daha önceki karar doğrultusunda sonuçlandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Metro A.Ş., Basın Ahlak Esasları’na aykırı yayın yapıldığı iddiasıyla bir gazete aleyhine yaptığı başvurunun beklemeye alınmasına Danıştay nezdinde itiraz etti. Bu durum, kimseye yaranamadığımızı gösteriyor” dedi.
“HAYATİ MESELELERDE PAYDAŞLARIMIZI SORUMLULUK ALMAYA DAVET EDİYORUM”
18-21 Kasım tarihleri arasında Tekirdağ, İzmir ve Bursa’da düzenlenen bölge toplantılarında, 300’e yakın gazete ve internet haber sitesi temsilcisiyle bir araya geldiklerini belirten Erkılınç, bu toplantılarda nitelikli yayıncılığın önemi, resmî ilanların geleceğini tehdit eden durumlar ve gazetelerin karşılaştığı sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Erkılınç, tirajı 50 binin üzerinde olan yayınlarla iki ayrı toplantı gerçekleştirdiklerini, tirajı 100 binin üzerindeki yayınların bu sayının altına inme niyetlerinin, resmî ilanların geleceğini tehlikeye attığını ve bu durumun 250 milyon TL’nin üzerinde bir gelir kaybına yol açabileceğini vurguladı. Yerel gazeteler için de benzer tehlikelerin bulunduğunu belirten Erkılınç, “İlanların kısa metinler halinde süreli yayınlara gönderilmesi düşünülüyor. Bu hayati meselelerin çözülmesi için tüm paydaşlarımızı sorumluluk almaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyorum” dedi.
“YAPILAN HER ZAM, İLANLARIN ADET BAZINDA DÜŞÜŞÜNÜ ARTIRIYOR”
Resmî ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranları hakkında görüşlerini paylaşan Erkılınç, “Son iki yılda yapılan enflasyon üstü zamların sonuçlarını tartışmalıyız. 2024 yılının ilk 10 ayında resmî ilan adedinin 7 bin adetten fazla azaldığını ve yıl sonunda bu kaybın 10 bine ulaşmasından end