Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik uyarılarda bulundu. Şimşek, bazı işletmelerin bankaların yüksek komisyon oranlarını bahane ederek nakit ödemeye göre daha fazla ücret talep ettiğini belirtti. Mükelleflerin bu gerekçeyle komisyon farkını müşterilerden talep etmemesi gerektiğini vurguladı.
Bakan, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürüttüğü çalışmaları değerlendirdi. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla birçok uygulamanın hayata geçirildiğini ifade eden Şimşek, perakende sektöründeki esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar kullanarak banka kartlarıyla ödeme almasının sağlandığını hatırlattı. Bu cihazlar, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde fiş ve slipin tek belge olarak çıkmasını sağlayarak kayıt dışı satışların önüne geçiyor.
Şimşek, eski nesil cihaz kullanan ve kredi kartı kabul etmeyen mükelleflere yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil cihaz alması ve bu cihazlarla banka veya kredi kartı ile ödeme kabul etmesinin zorunlu hale getirildiğini açıkladı.
Yeni düzenlemeye göre, GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil cihaz kullanmayan veya kartla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesileceğini belirten Şimşek, bazı işletmelerin talep ettiği farkların banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabileceğine dikkat çekti.
Şimşek, vatandaşların kendilerine kartla ödeme imkanı sunulmaması veya yüksek fark talep edilmesi durumunda GİB’e ihbarda bulunabileceklerini, bu ihbarların denetimlere yol açacağını ifade etti. Ayrıca, banka ve ödeme kuruluşlarının da yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ceza alacaklarını belirtti.
Bakanlık, perakende ticarette kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini ve bu çabaların vergi adaletini artırmayı hedeflediğini vurguladı.