İngiltere, bugün son kömür santralini kapatarak kömürle elektrik üretiminden tamamen çıkıyor. Bu adımla birlikte İngiltere, kömürsüz döneme geçen ilk G7 ülkesi unvanını kazanacak ve 142 yıllık bir dönemi geride bırakacak.
Nottinghamshire bölgesinde bulunan ve Uniper tarafından işletilen Ratcliffe-on-Soar santrali, bugün itibarıyla elektrik üretimini durduracak. 57 yıldır faaliyet gösteren bu santralin kapanması, İngiltere’nin kömürle elektrik üretim tarihinin sonunu işaret ediyor. Uniper, santralde yaklaşık 100 çalışanın önümüzdeki iki yıl boyunca devre dışı bırakma sürecinde görev alacağını belirtirken, diğer çalışanları farklı santrallere yerleştirmeyi veya enerji sektöründe yeni iş bulmaları için eğitim vermeyi planlıyor.
Londra merkezli Ember düşünce kuruluşunun analizine göre, 1882’den bu yana elektrik üretiminde kullanılan kömürün payı, 2012’de yüzde 39’a, 2019’da ise yüzde 2’ye geriledi. İngiltere, 2015 yılında kömürden elektrik üretimini 2025 itibarıyla sonlandıracağını duyurmuştu. Bu süreçte, güneş ve rüzgar enerjisinin payı artarken, doğal gazdan elektrik üretimi de devam ediyor. Ülke, 2030 itibarıyla tamamen karbonsuz bir elektrik üretim sistemine geçmeyi hedefliyor.
Ember’in verilerine göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında kömürün elektrik üretimindeki payı 2007’de yüzde 36 ile zirveye ulaşırken, geçen yıl bu oran yüzde 17’ye düştü. Şu anda OECD ülkelerinin üçte biri elektrik üretiminde kömür kullanmıyor. Bu ülkeler arasında kömürü hiç kullanmamış Kosta Rika, Estonya ve Litvanya’nın yanı sıra kömür santrallerini kapatan İsviçre, Lüksemburg, Letonya, Belçika, İsveç, Avusturya, Portekiz, Norveç ve Slovakya da yer alıyor. İngiltere, 1 Ekim itibarıyla bu ülkeler arasına katılmış olacak.